Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jde vůbec o klima?

Všichni jsme dnes krmeni informacemi o klimatických změnách, hladu, nedostatku vody, snižování biodiverzity. Když z předkládaných sdělení oloupeme všechny nadbytečné slupky, zůstane jediný skutečný problém. Přemnožili jsme se. V důsledku toho spotřebováváme příliš mnoho zdrojů včetně energie a produkujeme příliš mnoho odpadu, včetně produkce CO2.

Frits Ahlefeldt, HikingArtist.com

Tímto problémem se zabýval v první polovině 19. století Angličan Thomas Malthus. Později se tímto problémem zabývala spousta dalších. Vesměs je nikdo neposlouchal, maximálně sklidili kritiku.

Zatím poslední, Sir James E. Lovelock, ve svém rozhovoru pro FirstScience.com v roce 2007 řekl: „Myslím, že nyní je na planetě příliš mnoho lidí. Mám za to, že Malthus měl pravdu: psal svá vynikající pojednání již v 18- století, a to tehdy byla na Zemi jen miliarda lidí. Kdybychom se řídili jeho doporučením a všechny zelené myšlenky o udržitelném rozvoji a obnovitelné energii byly aplikovány v 18. století, mohli jsme uniknout potížím, ve kterých jsme dnes. Ale neudělali jsme to, náš počet se zvyšoval. Více než 6 miliard lidí na Zemi je podle mne zcela neudržitelné.“.

Dnes se náš počet blíží k sedmi miliardám a roste. Planeta Země je uzavřený systém. Co vyprodukujeme, v tom budeme žít. Co spotřebujeme, to musíme umět obnovit. Když ne, máme smůlu. Další osud lidstva lze zjednodušeně popsat třemi scénáři.

První scénář předpokládá, že nic neuděláme. Přemnožíme se, nebudeme schopni se uživit, následně se zhroutí civilizace jak ji známe a začneme víceméně znova. Pokud budeme mít štěstí, tak se někde v procesu degradace naší stávající civilizace někdo vzpamatuje a uchopí věci nedemokratickou, zato poučenou rukou. Nejsem si jistý, co v takovém případě bude následovat, ale vím, že bych v takovém světě asi žít nechtěl.

Druhý scénář předpokládá, že většinově pochopíme co se děje, a to velmi rychle. Začneme pozvolna snižovat populaci na planetě, zvyšovat efektivnost produkce a snižovat spotřebu. Předpokládá to samozřejmě přechod od dnešní lineární ekonomiky k ekonomice cyklické a nový ekonomický systém založený nikoli na kvantitě ale kvalitě. To znamená, že nebudeme postupovat od vytěžení suroviny k vyhození nepotřebného výrobku, ale v cyklu, který výrobek po ukončení jeho životnosti kompletně recykluje. Znamená to, že nebudeme vyrábět výrobky s tím, že je schválně vyrábíme tak, aby měly minimální životnost a tím se zajistil nákup dalšího výrobku v co nejkratším čase. Znamená to, že nebudeme spotřebovávat nesmysly, které v podstatě k ničemu nepotřebujeme. Že to zní rozumně? No, jen to zkuste.

Třetí scénář je víceméně hypotetický a předpokládá nějaký nečekaný technologický skok, který zásadně změní celé paradigma a umožní lidstvu expanzi do vesmíru, byť jen v rámci sluneční soustavy. Taková expanze by samozřejmě poskytla nové zdroje a dokázala odsát přebytečnou populaci. Věříte tomu, že takový skok přijde? Já moc ne.

Čtvrtý scénář je, že nám všem rupne v kouli a naskáčeme do moře. Jako občas přemnožení lumíci, kterým na to ovšem stačí nejbližší řeka.

Řešení nebude snadné. Všichni bychom se patrně shodli na tom, že druhý scénář je nejlepší. Jenže proti zdravému rozumu a rychlému zavedení potřebných opatření stojí v jednom šiku média, demokracie i humanismus, jinak základní pilíře naší západní společnosti. Času není nazbyt a bod bez návratu se blíží.

Autor: Pavel Poc | čtvrtek 8.10.2009 23:55 | karma článku: 14,20 | přečteno: 1279x
  • Další články autora

Pavel Poc

Vrtěti prasetem

Tenhle blog píšu pro pana Ivana, který mi nejdřív vynadal, ale pak pochopil jak se věci mají a omluvil se. To je v dnešní době vzácné a já mu za to děkuji.Nedávno česká televize uveřejnila pořad na téma tradiční česká zabijačka kontra Evropská unie, celá katastrofa měla nastat od 1.1.2012. Případ by se dal odbýt prostým konstatováním, že české zákony jsou ve věci porážky prasat neměnné víc než padesát let a nic se na nich ke katastrofickému datu nemění.

31.1.2012 v 19:59 | Karma: 12,17 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Média

Pavel Poc

Klimatická konference, v Durbanu, skončila. Úspěch nebo debakl?

Summit v Durbanu skončil po 14 dnech vyjednávání. Co se vyjednalo? Vyjednalo se, že se bude vyjednávat. Pro obyvatele Vanuatu jistě skvělá zpráva, vody je teprve po kotníky. Nová klimatická smlouva prý postaví všechny země, jak rozvinuté tak i rozvojové, včetně velkých znečišťovatelů pod stejný právní rámec pro prosazování emisních závazků. Jenže vyjednávat o ní se má teprve začít.

26.1.2012 v 16:00 | Karma: 10,24 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Češi Čechům

Chyby hledáme často někde jinde, protože je to jednodušší. Mohou za to Němci, Rakušané... ale přitom jsme většinou jejich příčinou my sami...

21.9.2011 v 7:33 | Karma: 17,27 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Svoboda spotřebitele – návod k použití

Vadí Vám chování některých obchodních řetězců, nebo dominantních výrobců? Bojkotujte je. Každý spotřebitel má právo na svůj názor. A bojkot je nejúčinnější zbraní jak tento názor projevit...

12.9.2011 v 7:01 | Karma: 17,28 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Hranolky

Když dva dělají totéž ještě to nemusí být to samé, ani když to dělají ve stejné firmě a podle stejného pracovního postupu. Vlastně to nakonec může být úplně jiné...

29.8.2011 v 8:35 | Karma: 11,22 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1817x
RNDr. Pavel Poc, poslanec Evropského parlamentu
http://www.pavelpoc.cz

Seznam rubrik