Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psychologie neštěstí a klimatické změny

V literatuře je poměrně dobře popsaný vývoj psychologie pacienta, kterému byla zjištěna smrtelná nemoc. Velmi podobný vliv na psychiku jedince mají i jiné neodvratné či zdánlivě neodvratné osobní katastrofy.

badjonni

Fáze první, NEGACE. Člověk po úvodním šoku přejde k popření. „To musí být omyl." „Zaměnili výsledky." Informace jsou přijímány výběrově. Člověk nepřijímá to, co nezapadá do jeho obrazu skutečnosti, co se neslučuje s jeho nadějemi. Tvrdí, že ho nikdo nevaroval, nikdo s ním o jeho problému nemluvil.

Následuje fáze AGRESE. Postižený je plný negativních emocí, protestu, křivdy. Zlobí se na celé okolí, vybíjí si zlost na lidech či problémech, které s jeho potíží či nemocí nesouvisí.

Ve fázi SMLOUVÁNÍ dotyčný již ví, že situace je dána konkrétním problémem, či chorobou. Hledá zázračné léky či návody, je ochoten zaplatit či udělat nebo slíbit i za naději, že se problému zbaví, uzdraví se a podobně. Je velmi zranitelný lidmi, kteří mu jsou ze zištných důvodů ochotni nabídnout řešení, protože má sníženou schopnost posoudit jeho použitelnost.

Když si postižený uvědomí neodvratnost situace, nastává fáze DEPRESE. Stav se zhoršuje, naděje jsou zmařeny, pozitivní budoucnost neexistuje. K tomu se přidává vyčerpání z předchozí fáze a hluboký smutek.

SMÍŘENÍ, katarze nastává po přijetí pravdy. Člověk akceptuje svůj stav, poznává a přijímá situaci ve které se ocitl a snaží se o co nejlepší život za daných podmínek. Tato fáze nemusí nastat vždy, někdy deprese přejde v rezignaci a beznaděj.

Jednotlivé fáze se často překrývají či prolínají, někdy i nakrátko vrací. Obecně ale vývoj psychiky sleduje načrtnutou linii.

Nepřipomíná vám to nic? Psychologie společnosti přece nutně vychází z psychologie jedince a globální klimatické změny lze snadno srovnat s potenciálně smrtelnou nemocí. Fáze negace už tu byla a střídavě se objevuje. „Globální oteplení je nevědecký nesmysl", „lidstvo není schopné ovlivnit planetární klima" atd., atd.

Po celém světě začíná vystrkovat růžky extremismus. Objevují se protesty, nepokoje, pochybnosti, často násilné chování jak obyvatel tak jejich vlád. Protestuje se proti čemukoli, je popírán smysl zákonů a pořádku. Agresivita proti politickému přesvědčení, národnosti, rase, sexuální orientaci.

Vztek roste vůči čemukoli, málokdy, spíš vůbec nikdy proti skutečným planetárním problémům. Vyspělejší společnosti už jsou částečně ve fázi smlouvání. Objevují se projekty na „léčení" problému pomocí neuvěřitelných technických prostředků, scházejí se politické i odborné skupiny a plánují šetření nebo snižování produkce čehokoli.

Společnost si stanovuje nesmyslné mezníky, stejně jako nemocný člověk. Jenom místo dožít se svatby vnuka chceme zajistit nárůst teplot do konce století pouze o dva stupně, aniž bychom ve skutečnosti byli schopni to jakkoli účinně ovlivnit.

Brzy nastane fáze deprese. Otrávená a apatická společnost bude přihlížet tragickému zhoršování životních podmínek. Absorpční schopnost sociálních a solidárních systému bude vyčerpána, společnost se atomizuje. Pokud budeme mít štěstí, tak místo rezignace přijde konečně fáze pochopení vývoje, poznání jeho podstaty a přestavba ekonomiky, filosofie a politiky nutná pro optimální život za nových podmínek.


Autor: Pavel Poc | čtvrtek 15.10.2009 8:01 | karma článku: 10,53 | přečteno: 1380x
  • Další články autora

Pavel Poc

Vrtěti prasetem

Tenhle blog píšu pro pana Ivana, který mi nejdřív vynadal, ale pak pochopil jak se věci mají a omluvil se. To je v dnešní době vzácné a já mu za to děkuji.Nedávno česká televize uveřejnila pořad na téma tradiční česká zabijačka kontra Evropská unie, celá katastrofa měla nastat od 1.1.2012. Případ by se dal odbýt prostým konstatováním, že české zákony jsou ve věci porážky prasat neměnné víc než padesát let a nic se na nich ke katastrofickému datu nemění.

31.1.2012 v 19:59 | Karma: 12,17 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Média

Pavel Poc

Klimatická konference, v Durbanu, skončila. Úspěch nebo debakl?

Summit v Durbanu skončil po 14 dnech vyjednávání. Co se vyjednalo? Vyjednalo se, že se bude vyjednávat. Pro obyvatele Vanuatu jistě skvělá zpráva, vody je teprve po kotníky. Nová klimatická smlouva prý postaví všechny země, jak rozvinuté tak i rozvojové, včetně velkých znečišťovatelů pod stejný právní rámec pro prosazování emisních závazků. Jenže vyjednávat o ní se má teprve začít.

26.1.2012 v 16:00 | Karma: 10,24 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Češi Čechům

Chyby hledáme často někde jinde, protože je to jednodušší. Mohou za to Němci, Rakušané... ale přitom jsme většinou jejich příčinou my sami...

21.9.2011 v 7:33 | Karma: 17,27 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Svoboda spotřebitele – návod k použití

Vadí Vám chování některých obchodních řetězců, nebo dominantních výrobců? Bojkotujte je. Každý spotřebitel má právo na svůj názor. A bojkot je nejúčinnější zbraní jak tento názor projevit...

12.9.2011 v 7:01 | Karma: 17,28 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Hranolky

Když dva dělají totéž ještě to nemusí být to samé, ani když to dělají ve stejné firmě a podle stejného pracovního postupu. Vlastně to nakonec může být úplně jiné...

29.8.2011 v 8:35 | Karma: 11,22 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1817x
RNDr. Pavel Poc, poslanec Evropského parlamentu
http://www.pavelpoc.cz

Seznam rubrik