Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Flash crash po roce aneb virtuální realita našeho života

Webovou hru Second Life hrají miliony lidí. Hráč si vytvoří umělou postavu, která má práci, vztahy, milostné románky, manželství či děti. Dva Britové, hráči David a Amy si v Second Lifu vytvořili postavy Dave Barmy a Laura Skyová. Na základě virtuálního vztahu avatarů v Second Life se v červenci 2005 vzali i sami hráči.

Avatar Dave si ovšem později ve hře užíval s virtuální callgirl a virtuální manželka ho načapala. Když David se svým avatarem v Second Life totéž zopakoval ještě jednou, manželka se s ním rozvedla. Nikoli ovšem ve virtuálním světě ale ve skutečné realitě. Advokátka, který manželství rozváděla, nebyla překvapená. Nebyl to její první rozvod kvůli Second Life.

V Second Life se také používají virtuální peníze. Jimi hráči platí za virtuální služby nebo virtuální nemovitosti. Ekonomika virtuálního světa si našla způsob jak proniknout do reálného světa. Je možné směnit virtuální peníze za peníze v běžném světě. Jinými slovy, můžete svůj ekonomicky aktivní život žít ve virtuálním světě a odpočívat ve světě reálném a naopak. V prvním případě tedy pracujete ve virtuálním světě a vydělané peníze pak utrácíte za realitu, ve druhém případě vyděláváte v reálném světě a za zábavou prcháte do virtuality.

Ekonomika virtuální i reálná jsou bez problémů kompatibilní, život již méně.

Ve čtvrtek 6. května 2010 ve tři čtvrtě na tři odpoledne začal „flash crash“ největší jednodenní propad americké burzy v historii). Automatizovaní počítačoví „obchodníci“, vytvoření pro obchody s vysokou frekvencí, se „zbláznili“ a za pět minut se z amerického akciového trhu vypařila téměř miliarda dolarů. Během krátké doby se akciový trh zotavil. Škody napáchané ve virtuálním světě byly ve virtuálním světě víceméně napraveny, ovšem to co způsobily virtuální škody v reálném světě bylo napraveno pouze zčásti.

Když se virtuální svět ekonomické hry odtrhne od reality dojde k ekonomické krizi. V dřívějších krizích obvykle reálný svět nakonec potlačil svět virtuální. Příjemné to jistě nebylo, ale nakonec byly peníze či jiné cenné papíry obvykle přeceněny bez ohledu na důsledky pro hráče. Doplatili na to ovšem i silní hráči, pokud se příliš spolehli se na virtuální hodnotu „herních poukázek“ místo aby realizovali statky a výdělky v reálném světě, v reálných hodnotách.

Nynější ekonomická krize je jiná. Realita se přizpůsobuje stavům a procesům ve hře a doplácejí na to ti kdo víc konzumují skutečnou realitu než hru ekonomika. Velká část společnosti je totiž zapojena do hry a společnost jako celek dnes preferuje herní rozhodnutí před rozhodnutím v reálném světě. Podobně jako ona hráčka, která se rozhodla reálně rozvést kvůli situaci, která nastala ve virtuálním světě, nikoli v realitě.

V každé hře dobří hráči časem vítězí. Když se tedy necháte profíkem obehrát v pokeru v  je to Vaše hloupost, nemuseli jste hrát. Jenže hry na ekonomiku se účastnit musíte a hrajete proti hráčům s obrovskými balíky žetonů, profesionálním podvodníkům, počítačům, prostě proti virtuálním kouzelníkům, jejich kouzlům prostě nelze vzdorovat. Ostatně „avada kedavra“ většího penzijního fondu nepřežije malý stát, natož pak Vy.

Ohrožení se stupňuje, virtuální svět ekonomiky totiž začal do naší reality působit prostřednictvím médií. Najednou vlády a politici rozhodují na základě virtuálních problémů a svoje rozhodnutí posuzují podle jejich virtuální odezvy v médiích. Rozhodnutí jsou přijímána s cílem omezit virtuální realitu zobrazenou v médiích. Důsledky přijatých rozhodnutí ve virtuální realitě zobrazeny pozitivně nebo negativně zkreslené. Demokracie selhává, mimo jiné i proto, že volební výsledek je také do značné míry výsledkem působení virtuální mediálně-ekonomické reality a ne racionálního rozhodnutí voliče.

Dokud se z virtuality nepřesune rozhodování zpět do reality, budeme mít potíže. V reálném světě nefunguje ani „save“ ani „restart“. Na druhou stranu, co kdybychom celý ten krám vytáhli ze zásuvky?

Autor: Pavel Poc | pondělí 9.5.2011 7:01 | karma článku: 9,04 | přečteno: 1094x
  • Další články autora

Pavel Poc

Vrtěti prasetem

Tenhle blog píšu pro pana Ivana, který mi nejdřív vynadal, ale pak pochopil jak se věci mají a omluvil se. To je v dnešní době vzácné a já mu za to děkuji.Nedávno česká televize uveřejnila pořad na téma tradiční česká zabijačka kontra Evropská unie, celá katastrofa měla nastat od 1.1.2012. Případ by se dal odbýt prostým konstatováním, že české zákony jsou ve věci porážky prasat neměnné víc než padesát let a nic se na nich ke katastrofickému datu nemění.

31.1.2012 v 19:59 | Karma: 12,17 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Média

Pavel Poc

Klimatická konference, v Durbanu, skončila. Úspěch nebo debakl?

Summit v Durbanu skončil po 14 dnech vyjednávání. Co se vyjednalo? Vyjednalo se, že se bude vyjednávat. Pro obyvatele Vanuatu jistě skvělá zpráva, vody je teprve po kotníky. Nová klimatická smlouva prý postaví všechny země, jak rozvinuté tak i rozvojové, včetně velkých znečišťovatelů pod stejný právní rámec pro prosazování emisních závazků. Jenže vyjednávat o ní se má teprve začít.

26.1.2012 v 16:00 | Karma: 10,24 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Češi Čechům

Chyby hledáme často někde jinde, protože je to jednodušší. Mohou za to Němci, Rakušané... ale přitom jsme většinou jejich příčinou my sami...

21.9.2011 v 7:33 | Karma: 17,27 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Svoboda spotřebitele – návod k použití

Vadí Vám chování některých obchodních řetězců, nebo dominantních výrobců? Bojkotujte je. Každý spotřebitel má právo na svůj názor. A bojkot je nejúčinnější zbraní jak tento názor projevit...

12.9.2011 v 7:01 | Karma: 17,28 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Hranolky

Když dva dělají totéž ještě to nemusí být to samé, ani když to dělají ve stejné firmě a podle stejného pracovního postupu. Vlastně to nakonec může být úplně jiné...

29.8.2011 v 8:35 | Karma: 11,22 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1817x
RNDr. Pavel Poc, poslanec Evropského parlamentu
http://www.pavelpoc.cz

Seznam rubrik