Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Likvidace české vědy?

Základní výzkum je historicky provázen nepochopením. Vždycky se najde někdo, kdo se začne s očividně dobrým úmyslem zabývat náklady všeho druhu a zdánlivě rozumně prosazovat a posilovat tak zvaný výzkum aplikovaný. Začne se hovořit o bezprostředních výnosech, vazbu na průmysl či aplikovaný výzkum. Od toho je už jen krůček k plánování v bolševickém stylu, sofistikovanému hodnocení, které postihne nějaký stupidní kvantitativní ukazatel.

Kdyby se nějaký nepraktický šťoura v roce 1946 nezabýval fenoménem magnetické rezonance, tak by dnes neexistoval celý jeden obor medicíny a byznis  samostatného průmyslového odvětví za miliardy dolarů. Tranzistorový efekt byl objeven po dvou a půl letech základního výzkumu, publikován ještě o rok později, teoreticky vysvětlen a patentován snad až v roce 1950. První funkční laser byl předveden Theodorem Maimanem v roce 1960, ale teoretický a základní výzkum probíhal vlastně už od Einsteinovy myšlenky stimulované emise fotonů z roku 1917. Určitě by bylo možné najít mnoho dalších příkladů v biologii, o chemii ani nemluvě. 

Dovedu si docela dobře představit toho pitomého pračlověka, který byl tlupou ostouzen za to, že mlátí do kamení místo aby poctivě opálil konec klacku a šel s ním zapíchnout něco k jídlu. Všem přece bylo jasné, že kamením se tak maximálně hází a základní výzkum v jeho otloukání je k ničemu, protože v plánovaném lovu jelenů má smysl počítat jen s poctivě zašpičatělým a opáleným klackem, přičemž správný aplikovaný výzkum v oboru zašpičaťování má smysl jenom tehdy, když tím hned zítra půjde něco zapíchnout. Naštěstí to nikdy dočista nefungovalo, kameny se otloukaly v utajení aby kmenový šaman nevěděl a pokrok nešlo zastavit.

Hodnocení vědecké práce má samozřejmě také svůj smysl a vytváří nezbytnou soutěž ve vědecké komunitě. Každé hodnocení však má své limity, a to jak například hodnocení podle počtu citací, publikací nebo přihlášených patentů. Pokud si nejsme těchto limitů vědomi, každé hodnocení se změní ve frašku a povede k nesmyslným výsledkům.  

Nemám v úmyslu nijak snižovat význam aplikovaného výzkumu. Je ale věcí výrobní sféry, aby včas vyhledávaly výsledky základního výzkumu, které mohou mít ekonomický a praktický přínos. Plánování v tomto případě nemá žádný faktický obsah. Pokud výzkum plánujeme, nejde už o základní výzkum, protože ten se zabývá zcela novými věcmi.

Dnes tedy politická reprezentace České republiky cíleně likviduje Akademii věd. Nastavený sestupný kurs financování, který má odsát ze základního výzkumu ca tři čtvrtě miliardy absolutní pokles každý rok představuje vzhledem k růstu nákladů všeho druhu a inflaci reálný pokles ještě výrazně vyšší reálný pokles. Přes varování odborníků a jasné příklady z USA nebo EU se zdá, že politici všech druhů a barev mají na věc v tomto směru názory velmi podobné výše zmíněným kmenovým šamanům: „hlavně aby z toho něco bylo hned, nebo nejpozději zítra“. 

Autor: Pavel Poc | úterý 28.7.2009 8:00 | karma článku: 18,12 | přečteno: 1110x
  • Další články autora

Pavel Poc

Vrtěti prasetem

Tenhle blog píšu pro pana Ivana, který mi nejdřív vynadal, ale pak pochopil jak se věci mají a omluvil se. To je v dnešní době vzácné a já mu za to děkuji.Nedávno česká televize uveřejnila pořad na téma tradiční česká zabijačka kontra Evropská unie, celá katastrofa měla nastat od 1.1.2012. Případ by se dal odbýt prostým konstatováním, že české zákony jsou ve věci porážky prasat neměnné víc než padesát let a nic se na nich ke katastrofickému datu nemění.

31.1.2012 v 19:59 | Karma: 12,17 | Přečteno: 1427x | Diskuse| Média

Pavel Poc

Klimatická konference, v Durbanu, skončila. Úspěch nebo debakl?

Summit v Durbanu skončil po 14 dnech vyjednávání. Co se vyjednalo? Vyjednalo se, že se bude vyjednávat. Pro obyvatele Vanuatu jistě skvělá zpráva, vody je teprve po kotníky. Nová klimatická smlouva prý postaví všechny země, jak rozvinuté tak i rozvojové, včetně velkých znečišťovatelů pod stejný právní rámec pro prosazování emisních závazků. Jenže vyjednávat o ní se má teprve začít.

26.1.2012 v 16:00 | Karma: 10,24 | Přečteno: 691x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Češi Čechům

Chyby hledáme často někde jinde, protože je to jednodušší. Mohou za to Němci, Rakušané... ale přitom jsme většinou jejich příčinou my sami...

21.9.2011 v 7:33 | Karma: 17,27 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Svoboda spotřebitele – návod k použití

Vadí Vám chování některých obchodních řetězců, nebo dominantních výrobců? Bojkotujte je. Každý spotřebitel má právo na svůj názor. A bojkot je nejúčinnější zbraní jak tento názor projevit...

12.9.2011 v 7:01 | Karma: 17,28 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Ostatní

Pavel Poc

Hranolky

Když dva dělají totéž ještě to nemusí být to samé, ani když to dělají ve stejné firmě a podle stejného pracovního postupu. Vlastně to nakonec může být úplně jiné...

29.8.2011 v 8:35 | Karma: 11,22 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1817x
RNDr. Pavel Poc, poslanec Evropského parlamentu
http://www.pavelpoc.cz

Seznam rubrik