Pavel Poc

“Blátivá” Evropská komise

9. 02. 2010 8:15:00
Předseda Evropské komise Barroso představí dnes Evropskému parlamentu oficielně svou novou komisi. Barrosovo předsednictví je dítětem 27 otců z členských zemí a Evropské rady. Porod byl těžký, porodní bábou byla celá evropská pravice, a to včetně ultrapravičáků z ECR. Kojeneček ale přestál i žloutenku v podobě navržené komisařky s poněkud problematickou rodinnou souvislostí a má se čile k světu. Někomu se líbí, někomu ne.

Barroso znamená španělsky “blátivý”. I jeho politika v čele minulé Evropské komise byla poněkud blátivá, což mu celkem logicky vyneslo podporu národních vlád a potřebné nominace. Kdekdo si klade otázku, jaká bude blátivá politika jeho nové komise? Bez urážky nových dam a pánů komiseřek a komisařů, kteří jsou jistě vesměs dobrými odborníky na své problematiky, je zjevné, že žádné příliš výrazné osobnosti národní vlády nenominovaly. Slabá komise může mít v podmínkách daných Lisabonskou smlouvou potíže s Evropským parlamentem. Takže se s ním patrně nebude příliš bratříčkovat a nebude překážet Evropské radě, naopak k ní bude utíkat pro podporu kdykoli v parlamentu narazí.

Jenže to všechno nejspíš není jenom o zdařilé hře Evropské rady o vliv. Barroso primárně vychází z podpory EPP, tedy lidovecké nebo chcete-li křesťanskodemokratické frakce v Evropském parlamentu. Její rétorika je navenek stále proevropsky pozitivní, ale v praxi začíná EPP šlapat, poznenáhlu a celkem nenápadně, na brzdu evropské integrace. O příčinách lze jenom spekulovat. Rozhodně jim ale vyhovuje jak Barroso sám, tak relativně slabá Komise.

Sociálně demokratická frakce novou komisi nemůže zodpovědně odmítnout, protože v současné situaci ekonomické krize je lepší slabá komise než žádná. Pro Evropskou unii by bylo sebevražedné prodlužovat mnohaměsíční martyrium se sestavováním komise byť o den.

Dnes tedy naposledy můžu zodpovědně prohlásit, že se mi nová komise příliš nelíbí a že se domnívám, že Evropské unii nepřinese mnoho nových impulsů. Proč naposledy? Protože zítra bude nová komise s největší pravděpodobností potvrzena. A až bude zvolena, začne spolupráce jak je v Evopské politice zvykem. Když je dobojováno, musí se pracovat a je čas zapomenout na vzájemné výhrady.

Autor: Pavel Poc | karma: 7.86 | přečteno: 964 ×
Poslední články autora