Pavel Poc

Blbý francouzský celník hrobařem EU?

28. 09. 2010 12:00:00
V diskusích pod některými články na internetu jsou ještě větší blbosti než v původním textu o kterém se diskutuje.

MrClean1982 CC Flickr.com

Zaujal mě článek pana Fránka na aktuálně.cz. Titulek článku totiž zní takto: Jednotná Evropa? Francie neměla zabavit české papoušky. A je to. Pod článkem živá diskuse srovnávající EU se Sovětským svazem nebo teroristickou organizací a podobně.

Přitom obsahem článku je tato poměrně jednoduchá informace: Český chovatel vezl odchov papoušků do Anglie. Neměl k nim papíry. Francouzi mu je zabavili v souladu s francouzským právem a dali mu pořádnou pokutu. Evropské právo je benevolentnější a díky tomu se chovatel domohl jednak vrácení pokuty, jednak peněz za papoušky. Podtitul tedy zní: Český chovatel papoušků málem doplatil na to, že francouzská celní správa nezná evropské právo.

Není naprosto sporu o tom, že pokud by nebyl chovatel občanem EU, nedostal by zpět nic, ani pokutu ani peníze za papoušky. Proč tedy nemohl znít titulek například takto: Jednotná Evropa! Celníci vrátili pokutu a zaplatili odškodné, a podtitul: Český chovatel papoušků díky evropskému právu vyhrál spor s francouzskou celní správou.

U nás je prostě zvykem plivat po EU, a to přesto, že jednotný prostor nám vyhovuje, těžíme z jednotného trhu, nemusíme se svlíkat na hranicích jako za bývalého režimu nebo při letu do USA, můžeme žít, pracovat a volit po celé Evropě. Takže redaktor napíše hanebný titulek, tupci mezi čtenáři jiný ani nepřečtou a pod článkem se diskuse hemží terorismem, totalitou a bůhvíčím ještě.

Naštěstí i v diskusi pod článkem se objevilo pár normálních lidí. Aspoň že tak...

Autor: Pavel Poc | karma: 11.55 | přečteno: 1486 ×
Poslední články autora