Pavel Poc

Vrtěti prasetem

31. 01. 2012 19:59:00
Tenhle blog píšu pro pana Ivana, který mi nejdřív vynadal, ale pak pochopil jak se věci mají a omluvil se. To je v dnešní době vzácné a já mu za to děkuji.Nedávno česká televize uveřejnila pořad na téma tradiční česká zabijačka kontra Evropská unie, celá katastrofa měla nastat od 1.1.2012. Případ by se dal odbýt prostým konstatováním, že české zákony jsou ve věci porážky prasat neměnné víc než padesát let a nic se na nich ke katastrofickému datu nemění.

Jenže dávno neexistuje žádná skutečnost, pravda nebo realita. Pravda je to, co bylo v televizi. Vzpomněl jsem si na oblíbený film Vrtěti psem. Válka s Albánií byla nebo nebyla, podle toho co zrovna odvysílala televize. I v našem případě, co na tom, že realita je jiná, nic se nedělo a neděje. Prostě Evropská unie nám bere zabíjačku, přece to dávali v televizi.

Domácí zabíjačka v celé řadě evropských zemí povolena odedávna a stejně tomu je i v České republice. To, co je na dojemných obrázcích pana Lady, které ukazoval pan redaktor v televizi, je domácí zabíjačka. To znamená domácí porážka zvířete s následnou přípravou pokrmů a surovin jako maso, sádlo a další.

Teď se ale s trochou nadsázky podívejme "za zrcadlo" Ladových obrázků. Někdy kolem čtvrté ráno prase vyvlečou dva chlapi z chlívka. Prase kvičí a řve, protože dobře ví, co ho čeká. Dva nebo víc lidí musí řvoucí a vzpouzející se zvíře držet. Je třeba ho omráčit pak střelit porážecím zařízením do hlavy. Pokud jsem byl řezník amatér a nešika k tomu, omráčil jsem ho špatně nebo střelil vedle, zvíře sebou mlátí na dvorku, krvácí a řve. Pokud bylo dobře omráčené a dobře střelené, tak sebou jen tak trochu škube. Sousedi, naštvaní hlukem po ránu, na mne zavolali Martu Kubišovou. Nedivím se, kdyby to bylo naopak, zavolal bych ji taky. Ale jedeme dál a zvíře se musí vykrvit. Jednak kvůli kvalitě masa, jednak protože přece budeme připravovat prdelačku, krvavou tlačenku a jelita. Mňam mňam, ale rozhodně ne teď. Teď tedy naopak fuj fuj, protože musíme přivázat zvíře za nohy na vrátek, vytáhnout ho na horu aby viselo hlavou dolů a podříznout. Teče hodně, ale vážně hodně krve do připravených necek nebo lavoru. Přítomné rozespalé děti brečí, nebo zvrací. Jednak jsme jim právě zabili oblíbence Pašíka, jednak mám ruce kompletně od krve, nebo pokud sebou prase ještě škublo, mám od krve všechno. Krev se musí míchat, aby se nesrazila. Začínají akutně chybět lidi, protože děti už nejsou co bývaly a míchat krev prostě nechtějí. Když je prase vykrveno, musím ho vyvrhnout. Začnu ho tedy párat, vyvalí se na mě všechny vnitřnosti. Začínám chápat, jak hrozná byla první světová válka. Koneckonců prý jsou vepřové vnitřnosti velmi podobné lidským. Smrdí to neuvěřitelně a pozvracely se i všechny ostatní děti a některé přítomné ženy. Musím pokračovat? Tak dobrá, není problém. Manželce a sousedce dávám do ruky smradlavá střeva, ze kterých jsem předtím vytlačil neuvěřitelně páchnoucí kejdu, s tím, že je mají jít vyprat, abychom mohli dělat tlačenku, jitrničky a další dobroty. Obě ženy stereo zvrací, a střeva mám vzápětí namotaná kolem krku. Mezitím kamarád pozvaný na zabíjačku odmítá drhnout z opařeného prasete štětiny a zbytky hnoje. Od prvního ovaru nás pořád ještě dělí hodiny hnusné a těžké práce. Manželka mezitím vyplňuje rozvodové papíry a balí dětem kufry se slovy, děti, s takovým řezníkem žít nebudeme. Tohle udělal Pašíkovi, co by udělal nám. A dost.

No a teď mi povězte, jaký úchyl by tohle všechno provozoval na veřejnosti? Vyvléct na plac živé zvíře, tam ho mlátit palicí, zabíjet porážkovým zařízením, podřezávat, chytat krev, vyklopit před dav zapáchající střeva ..... fuj tajbl, Taliban hadr!

Dobrá zpráva je, že tohle na veřejnosti dělat nikdo nemůže a hlavně, nikdy ani nemohl. Prase se podle zákonů starších než Vy nebo já poráží buď doma, nebo na jatkách (krátce v jedné verzi bylo také "na místě k tomu určeném", což ovšem samozřejmě nebyla náves). Žádná Evropská unie ještě ani neexistovala a už to bylo zakázané! Jestli to někdy někdo dělal, že by veřejně před lidmi zabíjel zvířata mimo své hospodářství, tak vždycky porušoval zákon, a to zákon ryze český. Taková je realita.

Česká veřejnost protestuje proti hnusným rituálním náboženským porážkám koz nebo slepic, odmítá doma zabíjet vánočního kapra a teď bude tvrdit, že česká tradice je dělat podobný hnus veřejně zvířeti chytřejšímu než pes a velkému jako člověk? To je ale nesmysl, viďte! Ale televize nebo noviny nám klidně vnutí Ladovy obrázky (jsou o něčem jiném) okoření je trochou nacionalismu a euronenávisti a my budeme jako slepí protestovat. Budeme ohnivě bojovat proti někomu, kdo za to vůbec nemůže kvůli věci, kterou vůbec nechceme dělat. Paráda.

Protože co je to, co chceme dělat? Chceme si koupit půlku prasete nebo dvě, pozvat známé, nakoupit spoustu piva, pak v klidu masou zbourat, vsázet se o pivo, kdo líp a rychleji vykostí kýtu. Pak si vyškvařit nějaké to sádlo, do koupených čisťounkých střívek si udělat jitrničky, tlačenku, udělat nějaký ten prejt, naporcovat našim čisťounkým a navoněným manželkám maso a kibicovat jak ho mají zamrazí. To je ta zabijačka, kterou chceme dělat. Jenže to není žádná "porážka" a nikdo, vážně nikdo, nám do toho nekecá. Akorát když to pořádá právnická osoba, jako hasiči nebo veřejná korporace jako obec v osobě starosty, tak podléhá nějakým těm zákonům a nějakým dalším pokud za to pivo nebo jitrničky něco kasíruje (což musí, protože kdo by to jinak platil). Ale zase nikdo nikomu nic nezakazuje.

A taková je realita. A teď mi řekněte, je co natáčet do televize? Je proč se rozčilovat? Domácích zabíjaček ubývá. Televize hledá důvody a vymyslí i v tomto ohledu totální nesmysly, jako že nejde sehnat selátko, nebo že není dost řezníků. Skutečnost je ale prozaická a proto o ní televize nemluví. Lidi se mnohem víc koncentrovali do měst a ve městě nejde chovat prase. Nebo jde, ale je to přinejmenším obtížné. Kdo to chce zkusit, ať si pustí Šimka a Grosmana, Jak jsme chovali užitečné zvíře. Lidi na venkově si maso raději koupí, protože chovat prase je namáhavé, musíte se o to starat, nemůžete od toho odjet, musíte tomu připravovat žrádlo, smrdí to, je s tím prostě hromada práce a jednoduše, nevyplatí se to. Tečka.

Autor: Pavel Poc | karma: 11.86 | přečteno: 1427 ×
Poslední články autora