Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M61

25. 11. 2010 13:57
Slabota

Idea článku není špatná, článek však obsahuje několik politicky zabarvených argumentů, které nedávají žádný smysl. Zejména úvaha o nemorálním trhu, kde neviditelná ruka nepomůže. Naopak, jakékoli státem regulované hrazení léku z pojištění je netržní a jeho zrušení by (jak ostatně sám píšete) pomohlo!

Rovněž začlenění pasáže o poplatcích působí politicky a nedává smysl. Jak "prokazatelně přispěl" poplatek za recept ke zhoršení situace? Jsou po poplatcích snad léky dražší? Naopak, každý si spíše rozmyslí, jestli si raději nekoupí ten Mobiven bez poplatku za recept, když je za stejné peníze.

0 0
možnosti

bk89322

25. 11. 2010 17:58
Re: Slabota

Zase ta nesmyslna liberalni dogmata. U leku trh moc nefungujme, protoze u leku funguji monopoly a pacient si dost dobre nemuze vybrat jestli lek potrebuje ci ne ...

Napr. v Kanade jsou ceny leku regulovane, v USA volne. Vysledkem je, ze spousta Americanu si nacerno dovazi leky z Kanady, aby usetrili. Jsou to ty same leky a firme se je evidentne vyplati dodavat i za kanadske regulovane ceny.

A co se tyka Mobivenu, poplatek nic neresi, jelikoz doplatky a ceny volnych leku urcuje lekarna a je v jejim zajmu nastavit ceny pro pacienta "vyhodneji", tak aby shrabla marzi za 1.5x drazsi lek na predpis, protoze marze za 1.5x drazsi lek je vyrazne vyssi.

0 0
možnosti

Jesuslives

25. 11. 2010 21:22
Re: Slabota

Bohuzel kolega ma pravdu. Argument s USA a Kanadou je mylny, samozrejme, kdyz bude v CAN neco dotovanyho, tak z USA to budou vozit. Pokud budou treba Nemci dotovat auta a bodou se tam prodavat stejne modely za polovinu jako u nas, tak samozrejme kazdej bude kupovat auta v nemecku.

Pan Poc vse typicky socansky svadi na "zlej trh" (pritom ten samej clovek v Marianskych Laznich lobbuje za postaveni nove radnice a teska na jeho pozemcich a jeho parkova a zahradni, nebo jak presne se ta spolecnost jmenuje, ziskala par mestskych zakazek, ktery jsou naprosto k nicemu). Jenze trh neni zlej ani hodnej, je neutralni. Naopak regulace (v tomto pripade doplatek pojistovny) je to, co trh deformuje a ve finale na tom prodelava spotrebitel. Takze pan Poc by si mel nejrdiv zamest pred svym vlasntim prahem, nez vypusti do sveta tento srdceryvnej clanek...

0 0
možnosti

pavel_poc

29. 11. 2010 12:55
Re: Slabota

Tak tady musím trochu reaovat. Autor by si měl zěnit nick na "Jesuslies", protože dyž nemá věcné argumenty, tak lže a pomlouvá. Nelobuji v ML za stavbu nové radnice, dokonce v ML ani nebydlím. Město radnici hodlá stavět na svých vlastních pozemcích, stejně tak pozemky, na kterých má stát TESCO a další objekty jsou města, a to tak že 100% a výhradně. Společnosti Zahrdní a parková, ve které mi patří pouze 25%, tady není "moje", má obrat přes 50 miliónů ročně a tento obrat generuje s absolutní převahou mimo Mariánské Lázně. Pokud tato společnost vyhrává zakázky i v ML, tak to svědčí pouze o schopnostech jejího mladého managementu.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS